Jansen Building Company

Commissariaat politiezone VLAS, Kortrijk

Commissariaat politiezone VLAS Drie Hofsteden, Kortrijk

Het commissariaat strekt zich uit over 10.000 m2, gespreid over drie verdiepingen. Van hieruit waakt de politie over Kortrijk, Kuurne en Lendelede.

Een politiekantoor bouwen, dat gaat gepaard met specifieke voorschriften. Geen alledaagse opdracht. De burger betreedt het gebouw via een mooi en functioneel onthaal. Maar natuurlijk zijn er ook minder toegankelijke ruimtes. Een munitie- en een wapenkamer bijvoorbeeld. Of de 12 verhoorlokalen, waar 140 kilogram zware akoestische deuren de discretie van het onderzoek garanderen. Het cellencomplex ligt in lijn met de nieuwste normen inzake discretie en bijstand.

Als afwerkingsbedrijf hebben we onze stempel mogen drukken op dit uitdagende project. Zo creëerden we via glazen wanden veel ruimte en licht. Bij de inkleding maakten we gebruik van eigen producten, met name 6233m² klimaatplafonds, 4910m² wanden (binnenmuren inbegrepen), verhoogde vloeren en meubilair uit ons eigen schrijnwerkersatelier. Dat resulteerde in een laag energiepeil (E41) en een solide isolatie (factor K24). Anderzijds laten de wanden en plafonds toe om ruimtes makkelijk anders in te delen - moesten de noden ooit opnieuw veranderen - én kan het gebouw nog worden uitgebreid met een vierde bouwlaag van 2000 m².

Ten slotte verliep het project in een DBM-formule (‘Design, Build and Maintenance’): Dat betekent dat Jansen van in de ontwerpfase – in bouwteam – mee aan de tafel zat. Maar ook dat Jansen Services na de oplevering nog 20 jaar instaat voor het onderhoud.

Architect Goedefroo + Goedefroo | Architecture and Engineering firm D’Hondt for the stability of the design
Uitvoeringstermijn Februari 2018 – November 2018
Activiteiten
Producten