Jansen Building Company

Police station VLAS Drie Hofsteden, Kortrijk

Police station of the police district VLAS Drie Hofsteden, Courtrai

The police station extends over 10.000 m2, divided in three levels. From here, the police watches over Courtrai, Kuurne and Lendelede.

Building a police station means you must respect specific regulations. It’s not an everyday contract. The citizen enters the building in a beautiful and functional reception hall. But there are obviously also less accessible spaces, such as a magazine and armoury or the 12 interrogation rooms where 140 kilograms of heavy acoustic doors ensure the discretion of the investigation. The cellblock is completely in line with the latest standards on discretion and assistance.

As a finishing firm, we were able to leave a personal mark on this project. By using glass walls, we created lots of space and light. For the fitting-out, we used our own products such as 6233m² of climate ceilings, 4910 m² of walls (interior walls included), raised floors and furniture from our own joiner’s workshop. This resulted in a low energy level (E41) and solid isolation (factor K24). On the other hand, the walls and ceilings make it possible to rearrange the spaces – if the needs should someday change – and the building can even be extended by adding a fourth level of 2000m².

Finally, this project has been realized using a DBM-formula (‘Design, Build and Maintenance’). This means that Jansen has been at the table of the building team from the design phase on. But also, that Jansen Services will be responsible for maintenance until 20 years after the end of the works.

Architecte Goedefroo + Goedefroo | Architecture and Engineering firm D’Hondt for the stability of the design
Execution period February 2018 – November 2018
Activities
Products